Eerste hulp bij Griep en Verkoudheid


En dan slaat de griep of verkoudheid ineens toe... Daar zit niemand op te wachten maar soms overkomt het je en dan kun je maar het beste zo goed mogelijk voor jezelf zorgen.
Hieronder lees je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Zakdoekjes

Vaak snotter je er heel wat op los als je verkouden bent. Een grote tissuedoos of een flinke voorraad zakdoekjes zijn dan onmisbaar.

2. Kruik

Heb je het ook zo koud? Je voeten en handen kunnen soms aanvoelen als ijsklompjes. En de rillingen door je hele lijf gaan. Vul een waterzak met warm water en leg die op je buik. Of een kersenpitten zak verwarmd in de magnetron. De warmte zal je lijf goed doen.

3. Neusspray

Is je neus erg verstopt? Gebruik dan een neusspray met zoutwateroplossing.

4. Stomen

Vroeger was stomen met Menthol een advies wat je kreeg bij griep en verkoudheid. Tegenwoordig is dat niet meer zo en word het zelfs afgeraden. Als je wilt stomen doe dat dan zonder menthol. En niet boven een bak heet water met een handdoek over je hoofd, maar zet de hete kraan in de douche aan en ga in de badkamer zitten. Dit in verband met het gevaar voor brandwonden. De stoom zonder menthol is net zo effectief als de stoom met menthol.

5. Boodschappen laten doen/bezorgen

En dan wil je een kop thee maken en kom je tot de ontdekking dat de thee op is. En er zullen vast meer dingen zijn die je nodig hebt. Als je ziek bent is je eetlust vaak niet zo groot, maar het is wel verstandig om te blijven eten en vooral drinken. Want je lijf verliest veel vocht als het grieperig is. 
Ga niet zelf door de kou maar vraag iemand om even boodschappen voor je te doen. Heb je die hulplijn niet, dan bezorgen er in veel plaatsen ook supermarkten hun boodschappen aan huis. Je kunt het dan online bestellen en aangeven wanneer het bezorgd kan worden. In de meeste plaatsen hebben de Jumbo en de AH deze service al.

6. Kruidenthee

Het neemt de griep niet weg maar geeft wel een lekker warm gevoel en maakt de luchtwegen vrij waardoor je weer beter kunt ademhalen. Theesoorten die lekker zijn om te drinken als je ziek bent zijn: kamille thee, zoethoutthee, gemberthee en citroenthee. Als je het lekker vind doe dan wat honing in de thee. Honing is heel gezond!

7. Comfortabele kleren

Doe een huispak aan, of als je dat niet hebt een slobbertrui of je ochtendjes. En nestel jezelf lekker op de bank onder een dekentje. Dat werkt heel ontspannend en zo kun je nog af en toe een tukje tussendoor doen.

8. Vers fruit

Veel trek heb je waarschijnlijk niet maar fruit is lekker fris en gaat er vaak wel in. Daarnaast zit het boordevol vitamine C die je nu heel goed kunt gebruiken.

9. Vitamine tabletten

Het sluit eigenlijk al aan bij het vorige punt. Maar extra vitamine bij slikken is heel verstandig. Denk daarbij aan een multivitamine of alleen al vitamine C. Ik gebruik vaak de bruis tabletten van de kruidvat. Die hebben een heerlijke sinasappelsmaak en zorgen ervoor dat je net even die extra vitamineboost krijgt die je nodig hebt voor je herstel.

10. Een goed boek/leuke serie

Misschien heb je er de eerste dagen niet zoveel zin in maar als je je weer iets beter gaat voelen slaat de verveling soms toe. Zorg voor een goed boek of kijk een leuke serie op tv. Misschien heb je netflix of videoland. En anders kun je tegenwoordig ook veel terugkijken op je tv of pc/laptop.

11. Hoestdrank/Hoestspray

Wanneer snot naar beneden zakt ga je vaak hoesten. Een hoestdrank of hoestspray helpt het slijm te verdunnen waardoor het makkelijker op te hoesten is. Ook kan het de keel verzachten bij kriebelhoest waardoor je minder aan het hoesten bent.

12. Paracetamol

Paracetamol kan je klachten verzachten en de eventuele koorts laten zakken. Zorg er wel voor dat als je je beter voel je jezelf niet voorbij gaat rennen. Want je bént niet beter maar voelt je beter door de paracetamol. Zelf gebruik ik paracetamol vaak voor het slapen als ik de griep heb. Dan ga ik net wat lekkerder de nacht in en slaap ik beter.

13. Wanneer de dokter bellen?

De griep kan een week tot anderhalve week duren. Verkoudheid is vaak al eerder over.
Luister goed naar je lichaam voor je weer van alles gaat doen. Maar soms voel je je echt heel erg ziek. En kan er naast de griep of verkoudheid bijvoorbeeld een longontsteking ontstaan zijn en die moet wel behandeld worden.
Wanneer moet je dan de dokter bellen?

  • Als je benauwd bent
  • Veel slijm ophoest die niet helder van kleur is. (geel, groen of rood)
  • Je je suf voelt en moeilijk wakker kan blijven of traag reageert.
  • Wanneer je heel weinig drinkt en of plast.
  •  Als je 60 jaar of ouder bent
  • Als je een hart of vaatziekte hebt
  • Als je een longziekte hebt  of COPD
  • Als je suikerziekte (diabetes) hebt
  • Als je een nierziekte hebt
  • Als je weinig weerstand hebt door een ziekte of door medicijnen, bijvoorbeeld chemotherapie
  • Als je een paar dagen koortsvrij bent geweest en dan weer koorts krijgt.
Deze adviezen gelden voor volwassenen. Voor kinderen zijn andere adviezen. Kijk hiervoor op deze link. Of informeer bij uw huisarts.


En tot slot: Lees je dit wanneer je zelf de griep hebt of verkouden bent dan wens ik je van harte beterschap en hoop dat je iets aan deze tips hebt zodat je je snel weer beter voelt!





Disclaimer: ik ben geen arts, ik heb mijn info uit eigen ervaring en het internet.
Bronvermelding: www.thuisarts.nl 

Reacties